vineri, martie 14, 2008

Ceva special (irish claddagh ring)



Inelul meu de logodna.....

Adaug si un articol in care se vorbeste (printre altele) despre semnificatia lui....
Enjoy!



"Nuntile celtilor erau simple si pline de semnificatii. Ceremonia avea loc afara pentru ca natura sa binecuvanteze uniunea. Natura era foarte importanta la celti. Ei credeau ca sufletul exista atat inauntru cat si inafara unui individ. Sufletul si-ar gasi manifestarea in copaci, pietre, apa si soare. Omul si natura inconjuratoare sunt interconectati, sufletul omului fiind conectat la spiritual pamantului. Credinta in casatorie spunea ca atunci cand doua suflete se unesc forta lor devine de doua ori mai mare iar dificultatile aparute in viata cu jumatate mai usoare. Casatoria era o institutie in care nu trebuia sa se intre cu usurinta. Aceasta reprezinta uniunea a doua suflete, doua inimi si doua minti. Cuplurile moderne ar putea sa imprumute o parte dintre ritualurile, traditile si credintele celtilor si sa le incorporeze in ceremonialul lor de nunta.

Petrecerea de nunta era unul dintre cele mai importante aspecte a nuntii celtilor. Spre deosebire de zilele noastre, cand ceremonia si petrecerea de nunta sunt privite separat, nunta traditionala celtica incorporeaza totul intr-o singura mare ceremonie. Familiile si prietenii mirelui si miresei sunt adusi alaturi de membri ai comunitatii. Mireasa celta era foarte importanta. Termenul englezesc “bride” (mireasa) este de origine celtica si se refera la Brigid, zeita celtica a intelepciunii.

Voalul miresei face parte dintr-o traditie foarte veche. Inainte ca mireasa sa poarte voal este considerata domnisoara. Cat timp poarta voalul devine o adevarata zeita pentru ca preia misterul si puterile feminine ale zeitei Brigid. Atunci cand voalul ii este dat jos se reintoarce in aceasta lume schimbata, pentru ca viata ei veche s-a incheiat si incepe una noua.

Ceremonialul de nunta este un ritual foarte simplu numit “legatura de maini”. Mirele si mireasa trebuie sa stea cu fata unul la altul, tinindu-se de mana in timp ce sunt legati unul de celalalt cu o sfoara sau coarda. Simbolistica acestui gest este unitatea cuplului.

Multe obiceiuri sunt specifice zonelor precum Irlanda, Scotia si Marea Britanie. Unele au supravietuit trecerii timpului si inca se mai folosesc si astazi. Inelul Claddagh este un obicei Irlandez numit asa dupa unul dintre cele mai vechi orase de pescuit. Aceste inele se folosesc in Irlanda de cateva sute de ani. Cele doua maini care tin o inima simbolizeaza prietenia, coroana simbolizeaza loialitatea sau fidelitatea iar inima, dragostea.

Obiceiul presupune ca persoanele singure sa poarte inelul pe mana dreapta cu modelul spre exterior, daca persoana este promisa, inelul trebuia purtat cu fata in jos. Daca este purtat pe mana stanga cu modelul in afara insemna ca persoana este logodita. In timpul ceremoniei inelul este intors spre interior, lucru care semnifica fidelitatea inimii.

Un alt simbol celtic foarte frumos si usor de incorporat intr-o nunta moderna este modelul nodului celtic. Designul era creat folosind una sau mai multe linii. Cu cat exista mai multe linii care se intercaleaza, cu atat cuplul este mai protejat impotriva raului. Simbolurile exacte ale acestor modele nu au fost pastrate in totalitate, de aceea doar cateva sunt folosite. Cel mai folosit este nodul triguetra, compus din trei linii care simbolizeaza trinitatea in care credeau celtii.

Din secolul al 17-lea a ramas pana in zilele noastre un alt simbol celtic, “lingurita galeza a dragostei”. Aceasta este o lingura de lemn, decorata si sculptata manual. Tanara fata o facea cadou alesului ei in semn de afectiune si/sau logodna. Se crede ca aceasta lingura reprezinta o forma incipienta a inelului de logodna din zilele noastre. Sculptorul care faurea aceste linguri trebuia sa fie foarte priceput deoarece acestea se faceau dintr-o singura bucata de lemn. Modelele variau, de la unele foarte simple la modele complicate pline de simboluri. Ca si cu alte traditii, simbolistica nu s-a pastrat cu acuratete, dar exista cateva interpretari acceptate. Astfel o inima inseamna ca “ai inima mea”, doua inimi “ simtim la fel unul pentru celalalt”, potcoava era pentru noroc si fericire, nodul semnifica dragoste eterna, frunzele si strugurii - dragostea care creste, doua linguri reprezentau cuplul impreuna pentru totdeauna iar trei linguri, familia. O astfel de lingura ar putea fi un cadou foarte original si plin de simboluri pe care ai putea sa-l daruiesti alesului tau.

Exista multe traditii celtice care nu au supravietuit trecerii timpului, dar poate ca intre cele ramase o sa gasesti ceva special si care sa reprezinte dragostea pe care vi-o purtati."

Niciun comentariu: